Faipar, LIII. évf. 2. szám

 

Az újság teljes anyaga .pdf formátumban

 

 

Tartalomjegyzék:

 

15 éves a Ligno Novum Faipari Szakkiállítás

Tartalomjegyzék

Solymos R., Winkler A., Molnár S., Mészáros K.:
Kell-e nekünk a tudományos kutatás?

Joó B.: A lucfenyő dinamikus rugalmassági modulusza alacsony frekvencián

Vágó J.: A faanyag tönkremeneteli elméleteinek
kísérleti ellenőrzéséhez szükséges elméleti alapok

Hantos Z.:
Rétegbevonatos feszültségoptika alkalmazása faanyagon

Csonkáné Rákosa R.: A flavonoidok szerepe a faanyag hőhatás-okozta átalakulásában

Az első ötven év

Prof. Ugelev Boris Naumivich 80 éves

25 éves a faipari technikusképzés a soproni Róth Gyula Gyakorló Szakközépiskolában

Tanévzáró ünnepély a Faipari Mérnöki Karon

Közhasznúsági beszámoló a Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány 2004-es működéséről

In memoriam Babos Károly

Wood Tech Erdészeti Szakvásár és Konferencia

 

 

 

 

 

15 éves a Ligno Novum Faipari Szakkiállítás

Bakonyi Gábor

 

2005. szeptember 5-én nyit Sopronban a Ligno Novum – Wood Tech Faipari és Erdészeti Szakkiállítás. A Ligno Novum idén 15 éves, a Wood Tech pedig 13. éve kerül megrendezésre. 1990-ben az akkori Erdészeti és Faipari Egyetem, a Faipari Tudományos Egyesület és az Országos Asztalos és Faipari Szövetség összefogott a Program Kiállításszervező Kft.-vel, hogy Sopronban létrehozza a a Ligno Novum Faipari Szakkiállítást. Két évvel később csatlakozott a Wood Tech Erdészeti Szakvásár. A Szakkiállítás néhány napra koncentráltan Sopronba hozza a faipart és az erdészetet, így lényegesen több, mint egyszerű kiállítás. A Ligno Novum – Wood Tech sokoldalú szakmai találkozó, ahol a tudomány, a kutatás, a kereskedelem és az ipar résztvevői találkoznak egymással.

A 15 év alatt a Ligno Novum kezdeti alapterületének több mint hússzorosára, a kiállítók száma több mint négyszeresére növekedett, elmondható tehát, hogy töretlenül fejlődött. A látványos fejlődést a látogatók számának növekedése is mutatja. Ez a szám idén várhatóan meghaladja a húszezret. A Ligno Novum Magyarország legnagyobb faipari szakmai kiállítása, mely a bútoripari késztermékek kivételével az egész vertikumot bemutatja, átfogja. 

15 év után nem csak az alapítók, hanem Sopron városa is magáénak tekinti a kiállítást. Így a jubileumi, 15. Ligno Novumot ünnepélyesen, Sopron város főterén nyitják meg. A megnyitón a prominens kormány, kamarai s megyei képviselőkön kívül az erdész és faiparos szakma hazai és külföldi reprezentánsai is jelen lesznek.

A kiállításnak biztos hátteret nyújt a Nyugat-Magyarországi Egyetem a tudományos rendezvények koordinálásával és lebonyolításával. Nagy szerepet kap az egyetemi hallgatók és a szakmai középiskolák diáksága is.

A kiállítás fejlesztésére Sopron város hathatós közreműködésével a Program Kft. és a szakmai szervezetek, valamint az Egyetem átfogó stratégiai tervet dolgozott ki, amely magában foglalja a terület bővítését vagy áthelyezését, és új, többcélú csarnokok felépítését. A nemzetközi hírnévre is szert tett rendezvény így fokozatosan egy korszerű vásár minden követelményének eleget tehet.

A kiállításhoz csatlakozó szakmai és kultúrális programok színesek, nyilvánosak. A szakmai szövetségek közgyűlései teszik teljessé a rendezvényeket. Hangsúlyozottan napirendre kerülnek a szakmát érintő gazdasági kérdések, a faipar számára meghatározó kutatási eredmények, újdonságok, technikai fejlesztések, és a hazai faellátás helyzete. A kísérő rendezvények közé tartozik az Öreg Fás közgyűlés és szakestély, és a hagyományos kosárlabda gála is.