Faipar, LII. évf. 2. szám

 

Az újság teljes anyaga .pdf formátumban

 

 

 

Tartalomjegyzék:

 

A Soproni Tudós Társaság

Tartalomjegyzék

Winkler A.: Fa: csodálatos materia – I. rész

Szabó M., Takáts P.: A vágásirány befolyásoló hatása a száradás mértékére

Babos K., Zsombor F.: Néhány nyárfajta faanyag-tulajdonságainak összefoglaló jellegű ismertetése. III. rész

Bittmann L.: Présidő-csökkentési lehetőségek a forgácslapgyártásban

Kovács Zs.: COST Action E29: Szerkezeti célú, innovatív fa- és faalapú komozitelemek, összetevők

FMK Kari Napok

Iskolabútorok ergonómiájával foglalkozó kutatások Magyarországon

Csináld magad – házilag készíthető fajátékok kiállítása

AMI diplomakiállítás – tizedszer

Ligno Novum – Wood Tech faipari szakkiállítások

V. Faanyagvédelmi Konferencia

A Faipari Tudományos Egyesület közhasznúsági beszámolója

FATE hírek

A szerkesztő oldala

 

 

 

 

 

A Soproni Tudós Társaság

 

Winkler András

 

2003. december 17-én hivatalosan is megalakult a Soproni Tudós Társaság. Az alakuló közgyűlésen Sopron város és környékének több mint ötven neves egyénisége jelent meg. A Soproni Tudós Társaság a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága keretében végzi munkáját.

A társaság alapításával Sopronban az 1604-ben felállított Tudós Társaság nemes hagyományait kívánják feleleveníteni. Akkor Sopron város híres polgármestere, Lackner Kristóf, az egyetemet végzett városi értelmiség számára kívánt fórumot teremteni, amely az első ilyen jellegű társaság volt Magyarországon. Lackner Kristóf bátor tette volt ez, hiszen háborús időket éltek. Ahogy az egykori krónikás írja, „Básta Erdélyben, Barbiano Kassán, hallatlan dolgokat művelt, Bocskay hajdúinak fegyverzaja már idehallatszott”. Ilyenkor pedig hallgatni szoktak a múzsák. Lackner azonban biztos volt benne, hogy a háborút béke követi majd, amikor Sopronnak és környékének nagy szüksége lesz a társaságra.

A Soproni Tudós Társaságot Vizi E. Szilveszter is meglátogatta, és hangsúlyozta, hogy ebben a nyugtalan történelmű városban sokan éltek és fordultak meg, alkottak olyanok, akiket e nemzet kiválóságai között emleget. A Soproni Városházán hirdették ki a Soproni Tudós Társaság megalakulását. Előtte a Tudós Társaság képviselői a Magyar Tudományos Akadémia elnökével koszorút helyeztek el Széchenyi István nagycenki sírján.

A Soproni Tudós Társaság elnöke Dr. Verő József, az MTA rendes tagja lett. Ügyvezető elnöknek Dr. Winkler András egyetemi tanárt, titkárnak Dr. Divós Ferenc egyetemi docenst választották. A Tudós Társaság három tagozatban végzi munkáját:

·       élő természettudományok,

·       élettelen természettudományok,

·       társadalomtudományok.

A tagozatokban fontos szerepet kap az erdészet és a faipar is. A Faipari Bizottság elnökéül Dr. Molnár Sándor egyetemi tanárt választották.

A Soproni Tudós Társaság a Széchenyi palota épületében kapott helyet, de a Magyar Tudományos Akadémia a történelmi belvárosban szemelt ki egy szép székházat számára.

Sopron város anyagilag is támogatja a társaságot. A Magyar Tudományos Akadémia célja, hogy az Osztrák Tudományos Akadémiával való együttműködés színhelye Sopron legyen.