Faipar, L. évf. 2. szám

 

Az újság teljes anyaga .pdf formátumban

 

 

 

Tartalomjegyzék:

 

Bevezető

Kovács Zs., Dénes L., Bálint Zs., Láng E.: Színfurnérok anizotró-piája. I. rész

Németh K., Stipta J.: Összetett reakciók a krómionnal kezelt faanyag fotodegra-dációjában

Szántó D.: Modern vezérlőrendszerek a farostlemezgyártásban

Hargitai L., Gergely L.: A mágneses rezonancia tomográfia gyakorlati alkalmazási lehetőségei a fűrésziparban. II. rész: nedvességtartalom és fahibák vizsgálata MR tomográfiával

Divós F., Csóka L., Szalai L.,
Gyenizse P.:
Fűrészáru szilárdság szerint történő osztályozásának gyakorlati alkalmazása. I. rész.

Molnár S., Németh R., Paukó A., Göbölös P.: A fehérnyár hibridek faanyagminőségének javítási lehetőségei

Magoss E.: Természetes faanyag felületi érdességének alapvető összefüggései. I. rész: elméleti áttekintés és vizsgálati módszerek

Folyóirat Bemutató:
Forest Products Journal

Tudományos Fokozatot szerzett:
Dr. Csupor Károly PhD.

Felhívások

A Faipari Tudományos Egyesület hírei

A Faipari Egyetemi Kutatásért Alapítvány tevékenysége

40 éves a Faipari Mérnöki Kar

A szerkesztő oldala

 

 

 

 

Beköszöntő

Winkler András

 

 

Szeretném megköszönni a Faipari Tudományos Egyesület közgyűlésének, hogy a FATE elnökének választott. Még hallgató koromban lettem az egyesület tagja, évfolyamtársaimmal együtt, akkor Szabó Dénes professzor Úr szerettette meg velünk  az egyesület életét. Akkoriban és még nagyon sokáig a FATE volt az egyetlen tudományos és társadalmi szervezete a magyar faiparnak. Később a helyzet gyökeresen megváltozott és napjainkban sok  szövetség és érdekképviselet foglalkozik a faiparral.

Mi lehet a Faipari Tudományos Egyesület szerepe napjainkban? Mindenek előtt a tudományos jelleget kell kiemelnünk. Meg kell őriznünk az egyesület értékeit, a sok konferenciát, tudományos és gyakorlati rendezvényt, ahol áttekintést kaphatunk a szakma fejlődéséről, az új eredményekről.

Jól tudjuk, hogy a FATE-nek döntő szerepe volt a felsőfokú faipari képzés, a Faipari Mérnöki Kar megalapításában és megerősítésében. Az egyesületnek továbbra is kezdeményező szerepet kell vállalnia az alkotás minden szintjén.

A fiatalságnak lehetőséget kell biztosítani, hogy idejekorán bekapcsolódjon a fafeldolgozással, alakítással foglalkozók családjába. Faipar c. folyóiratunk is ezt a célt szolgálja, hiszen itt közölhetik fiatal kollégáink tudományos és gyakorlati munkájuk eredményeit.

Végül: hazánkban a Faipari Tudományos Egyesületnek kell összefogni mindenkit,aki a fával foglalkozik, ipari, vagy művészi szinten. Az egyesületnek kell értelmes, jövőbe mutató ajanlásokat tenni a faipar számára. Növelve létszámunkat, támogatóink számát, ezt a feladatot tűzzük magunk elé a kövezkező időszakban. Bizakodva kérjük kollégáink segítségét.